Anders Borg eller Myten om den duktige ekonomen [uppdaterad]

Anders Borg,. Foto: Regeringskansliet.

Anders Borg. Foto: Regeringskansliet.

Jag är väldigt trött på att folk tror att Anders Borg är en bra ekonom. Borg inrättade en ekonomisk politik avsedd för högkonjunktur och lätt den sedan ligga kvar vid den ekonomiska krisen 2008. Istället för att stimulera ekonomin har politiken hämmat konsumtion och efterfrågan. 

I sju år har Sverige haft en ekonomisk politik som omfördelat resurser från hushåll med hög marginell konsumtionsbenägenhet till hushåll med låg marginell konsumtionsbenägenhet. Den offentliga konsumtionen är i större utsträckning inhemsk. Det innebär att skattesänkningar (som framför riktar sig mot den mest välbeställda halvan av befolkningen), finansierade genom nedskärningar hos de sämst ställda och i välfärden leder till mer sparande på bekostnad av konsumtion. Den konsumtion som sker är dessutom i mindre utsträckning inhemsk.

Samtidigt som våra exportföretag drabbas hårt har Borg alltså bedrivit en politik som hämmat den inhemska efterfrågan. Allt som allt innebär det att den aggegerade efterfrågan i ekonomin sjunker mer än den hade behövt göra. BNP-tillväxten avtar (eller är negativ, vilket den varit flera kvartal de senaste fem åren) och arbetslösheten ökar. A-kassan, som fungerar som en automatisk stabilisator och möjliggör för arbetslösa att kunna fortsätta konsumera, har försvagats vilket då ytterligare förstärker krisens effekter när arbetslösa kraftigt tvingas reducera sin konsumtion.

Resultatet av det är att svensk ekonomi tagit den värsta smällen sedan Kreugerkraschen 1932, med hög arbetslöshet som följd. Till det har Borg försökt få fler i arbete genom att försämra för personer som ändå inte haft kompetens nog att ta de nya jobb som uppstått, istället för att satsa på kompetensutveckling och utbildning.

Så snälla, kom inte och säga att Anders Borg är en bra ekonom. Du får gärna dela hans värderingar – men som ekonom har han varit ett vandrande haveri för svensk BNP och sysselsättning.

Tack!

Lämna en kommentar